Co ochutnat z indické kuchyně?

Indická kuchyně je velmi oblíbená po celém světě. Ovšem zmínit indické jídlo je dost široký pojem. Ne ve všech koutech Indie se totiž jí stejné jídlo a převládají stejné suroviny. Například na severu Indie jsou jídla založena především na zelenině, proto si zde velmi pochutnají vegetariáni. Používá se mnoho koření, avšak jídlo není tak pikantní, jako kuchyně na jihu. Rýže zde není tolik oblíbená, jako placky naan, nebo jiný tip pečiva. Na jihu Indie jsou jídla pálivější velmi oblíben jsou luštěniny, především čočka a jako příloha je preferována rýže. Oblíbené jsou také pokrmy obsahující mořské plody a hodně se využívá kokos. Pojďme si představit několik jídel, které jsou v Indii velmi oblíbená a i vy byste je rozhodně někdy měli ochutnat.

 

máslové kuře

 

Butter chicken

Butter chicken neboli máslové kuře nabízí i u nás téměř každá indická restaurace. Jedná se o formu kari, která je na rozdíl od ostatních druhů jemná, obsahuje cibulku, hodně másla, smetanu rajčata a také kuřecí maso. Je to skvělá volba i pro ty, kteří nikdy neochutnali indickou kuchyni.

 

Korma

Tento pokrm je původe ze sever Indie a taktéž si získal velkou popularitu. V pokrmu se používá nejčastěji kuřecí či hovězí maso, které se společně se zeleninou vaří pomalu a dlouze v smetanové omáčce s kokosovým mlékem a kari. Jako koření slouží černý pepř, zázvor, šafrán, kardamom a koriandr.

 

gulab

 

Saag Paneer

Ze zástupců vegetariánských jídel tu máme pokrm saag paneer. Taktéž pochází ze severu Indie a jeho hlavními ingrediencemi jsou špenát a sýr, který se nazývá paneer. Špenát se uvaří, zahustí smetanou či kokosovým mlékem přidá s nejrůznější koření a poté do směsi přidáme osmahnutý sýr.

 

Gulab Jamun

A co by to bylo za výčet pokrmů, kdyby chyběl dezert? Gulab Jamun jsou smažené kuličky z těsta, které se vyrábí z mléčné sušiny a mouky. Kuličky se poté ještě namáčí v růžové vodě a kardamomu, což jim dodává velmi specifickou chuť.